На что влияет фасад новостройки Назад

На что влияет фасад новостройки

Оригинальный фасад жилого комплекса – одна из составляющих успеха среди инвесторов. Так ли это? Рассмотрим тенденции строительства новостроек.

Багатоповерхівки, побудовані за типовим проектом, роблять міський пейзаж досить похмурим. Такі житлові комплекси не відповідають динаміці сьогоднішнього дня. Тому все частіше забудовники проектують Книги для девелоперів: бренд забудовника


Фасад новобудови

Енергоефективність та дизайн фасаду

Уже кілька років енергоефективність – один з головних трендів в будівництві. Енергозберігаючі фасади забезпечують комфортний мікроклімат в квартирах і збільшують інвестиційну привабливість об'єкта. Для цього новобудови оздоблюють теплоізоляцією, яку зверху закривають облицювальною системою. Це підсилює енергозберігаючі властивості, нівелює недоліки утеплювача і захищає будівлю від зовнішнього впливу.

Теплоізоляція буває 2 типів – відображальна (рефлекторна) і запобігаюча. У першому випадку утеплювач відсвічує 95-99% інфрачервоного випромінювання, яке виходить з новобудови. Для цього використовують матеріал, який складається з 1 шару спіненого поліетилену і 1-2 шарів полірованого алюмінію.

Запобігаючий утеплювач не дозволяє теплу покидати об'єкт за рахунок низького рівня теплопровідності матеріалу. Сюди відносяться арболітовий утеплювач, ековата, мінеральна, скло- і керамічна вата, спінений поліетилен і багато іншого.

Утеплювачі відрізняються своїми характеристиками, маючи свої переваги і недоліки. Тому в залежності від об'єкта, розташування, погодних умов, бюджету і класу енергоефективності забудовники використовують різні теплоізоляційні матеріали. Це, як і яскравість фасаду, впливає на кінцеву вартість об'єкта. Архітектор Микита Маліков вважає так:

Резюмуючи сказане, можна сказати, що використання кольору на фасадах подобається мешканцям. У багатьох регіонах це взагалі єдиний спосіб створювати не типову економ архітектуру. І так, це впливає на продаж – її обсяг збільшується, якщо правильно підійти до кольору. Потрібна міра, а у нас її не знають.

Якщо створюється комплексна житлова забудова з хорошим благоустроєм з озелененням, можна практично повністю відмовитися від кольору (на дворових фасадах точно), тому що він швидше за все почне тиснути на мешканців. У той же час якщо будівля перебуває посеред депресивного брудного району, то використання кольорових вставок допоможе трохи пожвавити забудову.

Види фасадів новобудови

Види фасадів новобудов

Зараз під час будівництва новобудов найчастіше застосовується вентильований і мокрий фасад. У першому випадку конструкція складається з великої кількості елементів – термо- і гідрошар, лати, утеплювач і облицювальний матеріал. Під час монтажа каркаса утворюються вентильовані зазори, що підвищують теплоізоляційні властивості. Як фінальне облицювання використовують керамогранит, дзеркальні панелі або панорамне скління. Такий фасад енергоефективний, хоча досить витратний. Зустрічається в новобудовах еліт- і бізнес-класу, рідше – комфорт.

Мокрий фасад більш поширений. Тут на утеплювач встановлюється монтажна сітка, зверху – звичайна або декоративна штукатурка з подальшим фарбуванням. Такий метод дає можливість додати фасаду будь-яке колірне рішення і фактуру. Цей вид фасаду частіше зустрічається в новобудовах комфорт і економ-класу.


Класи «первинки»: новобудови економ-класу


Також в якості фінального облицювання фасаду використовують клінкерну плитку або декоративну цеглу. Лицьова сторона таких будівель виглядає красиво і лаконічно. У малоповерховому будівництві також застосовують пенополіуретанові панелі.

Фасади будинків

Фасади будинків: причини різноманітності

За радянських часів українські міста були забудовані однотипними будинками. Зараз українські девелопери поступово віддаляються від концепції безособових новобудов. Кам'яні джунглі – саме таку назву носять сучасні міста через високий рівень урбанізації. Зовнішній вигляд мегаполісів і зараз переважно складається з сірої гами – кольору бетону і асфальту. До них додаються земляні тони (сіро-коричневі і коричневі відтінки),а також рідкісні ділянки зелених насаджень.

В результаті багато населених пунктів виглядають нудними і не затишними. Такий стан справ заважає комфортному сприйняттю навколишньої дійсності. І тому забудовники вдаються до нестандартних рішень в частині оформлення фасадів новобудов. Чим же це викликано – розглянемо далі.


Типова архітектура України


Поява нових оздоблювальних матеріалів

Непоказні і одноманітні фасади будинків були краще за практичними міркуваннями. Вибір будматеріалів був невеликий або за них доводилося платити занадто великі гроші. У такій ситуації забудовникам доводилося шукати оптимальні рішення. У більшості випадків це впливало на зовнішній вигляд лицьової сторони житлових комплексів. З появою нових технологічних розробок і будівельних матеріалів забудовники отримали можливість робити фасади оригінальними.

Привернення уваги до об'єкта

За даними Аналітичного центру DOM.RIA, на ринку первинного житла України працює більш 420 забудовників. Конкуренція серед девелоперів велика і для залучення потенційних покупців використовують різні ходи. Сезонні знижки, низькі відсотки на розстрочку, подарунки. І оригінальна дизайнерська концепція фасаду – також ефективний спосіб виділитися серед конкурентів. Зовнішній вигляд житлового комплексу впливає на ухвалення рішення про покупку, до того ж гарний фасад викликає первинний інтерес з боку потенційного покупця.


Житлові комплекси Сум: незвичайні фасади і яскравий декор


Зручність навігації для мешканців

Оформлення кожного фасаду за індивідуальним проектом – цікавий хід для житлових комплексів, що складаються з великої кількості корпусів.

Погодні умови

При проектуванні фасадів забудовники враховують кліматичні умови регіону. Перепади навколишнього повітря, притаманні українському клімату, призводять до появи мікротріщин на більшості оздоблювальних матеріалів. Це призводить до псування фасаду і необхідного ремонту. Тому при оформленні фасадів віддають перевагу світлим тонам. Хоча будівельні матеріали останніх поколінь і утеплення практично зводять нанівець проблему деформацій і тріщин на фасаді новобудов.

Психологічний аспект вибору фасада

Психологічний аспект

Сіра гамма міст і підвищений шум негативно позначається на здоров'ї людини. Це призводить до порушень сну, хронічної втоми і неможливості зосередитися. У той же час деякі яскраві і насичені відтінки викликають позитивний відгук. Так, теплий жовтий, помаранчевий і світло-коричневий створюють атмосферу тепла і затишку.

Іноді, щоб зробити фасад унікальним зовсім не обов'язково фарбувати його цілком в яскравий відтінок. Досить створити єдиний монотонний за кольором і фактурою фасад, для чого підійде навіть білий або сірий тон, і додати туди кольорові вставки між вікнами, на балконах або на різних рівнях будівлі.


Котеджі Тернополя з незвичайними фасадами


Таким чином, саме від фасаду залежить  – наскільки ЖК буде енергоефектівним і ергономічним.

Прокомментируйте первым

Добавить комментарий к статье