«Забудовник DM Group ділиться думками, щодо стандартів 
якості в будівництві» Назад

«Забудовник DM Group ділиться думками, щодо стандартів якості в будівництві»

Деталі в новині

1 січня 2023, більше року тому, набув чинності Закон України “Про надання будівельної продукції на ринку”, за яким:

  • на будівельну продукцію, яка є на ринку України (і на власну, і на імпорт), поширюються правила та порядки галузі в Європі, 
  • українські виробники та компанії-представники Європи можуть постачати свої товари за “безвізом”, без додаткових акредитацій і документів, 
  • продукція для експорту повинна відповідати вимогам ЄС щодо міцності, надійності, екологічності, безпеки та інших показників,  

ці критерії відповідності будівельної продукції стандартам ЄС повинні бути під постійним наглядом та перевіркою. 

Тільки обов’язкових стандартів для будівельних матеріалів існує понад 600.

Згідно нового закону, виробники мають вносити декларацію товару з усіма характеристиками до свого кабінету у Єдиній державній електронній системі у сфері будівництва (ЄДЕССБ). Також туди треба додати дані досліджень продукції - сертифікат про те, що вона пройшла випробування в акредитованій лабораторії. 

Окрім виробників, контролю підлягають матеріали, які ввозяться на територію України, - для протидії неякісному імпорту і фальсифікату. 

Якщо ж будівельна продукція не відповідає новим вимогам, контролюючі органи мають право обмежити її вихід у продажі, вилучити з ринку або взагалі з обігу. 
Займатись цим будуть інспектори центрального офісу Державної інспекції архітектури та містобудування України та фахівці у 23 територіальних відділеннях. 

Але зараз, через воєнний стан, продовжено термін дії попереднього закону і заборонені перевірки (за постановою №303). 
Через це до 2025 року одночасно діють два регламенти і якість будівельної продукції на українському ринку, у тому числі і ввезених товарів та сировини, фактично, не контролюється. Як і багато років до цього, низькопробна продукція продовжує потрапляти на будмайданчики, незважаючи на новий чинний закон. 

І поки наші виробники не почнуть дотримуватись європейських стандартів, а компанії-імпортери не перестануть ввозити третьосортну продукцію, забудовники і кінцеві споживачі - власники житла - не будуть захищені від будівельних матеріалів невисокої якості.
Тому вибір надійних постачальників, які гарантують відповідність продукції європейським стандартам якості, стає надзвичайно важливим для забезпечення безпеки та надійності будівельних проєктів.

Будівельна компанія DM Group працює тільки з такими.

Прокомментируйте первым

Добавить комментарий к статье