«Інвестиції в нерухомість і пасивний прибуток: чи працює це тепер в Україні?» Назад

«Інвестиції в нерухомість і пасивний прибуток: чи працює це тепер в Україні?»

Деталі в новині.

Нерухомість завжди була одним з найнадійніших варіантів для інвестицій.

Розростання міст, міграція, збільшення кількості населення, інфляція грають на руку власникам “квадратів”, допомагаючи мати гарантований пасивний прибуток.

У 2023-му ціни на нерухомість у світі зростали повільно, але не зупинялись.
 Світовий ринок нерухомості, за оцінками дослідників, на початку цього року становив $7,06 трильйону. Протягом наступних пʼяти років він, за прогнозами, досягне $7,95 трильйону. Аналітики вважають, що зниження кредитних ставок у 2024 році стане для ринку нерухомості додатковим стимулом і ціни поповзуть вгору активніше.

Але нерухомість в Україні зараз під тиском серйозного економічного спаду і ризиків пошкодження та знищення майна. При цьому інфляція, а з нею висока вартість будівельних матеріалів, зниження пропозиції і велика кількість людей, які шукають нові домівки, штовхають ціни вгору.
Чи є можливість заробляти на нерухомості за цих умов?
Якщо бути готовими до ризиків, то так.
Найлегший спосіб  — придбати квартиру і почекати підвищення цін. Але треба буде сплачувати комунальні послуги і доходів у такому випадку нерухомість не принесе. Частіше за все інвестори у житлову нерухомість намагаються здавати її в оренду. Та памʼятайте, що заробіток на оренді навряд чи можна назвати пасивним прибутком. Власник повинен зробити ремонт, облаштувати квартиру і постійно комунікувати з орендарями. Частіше за все виходить, що оренда стає повноцінною роботою. 

До речі, уникнути цього і зробити-таки свій прибуток пасивним можна. Шукайте забудовника, який бере на себе питання з управління орендою до повної окупності нерухомості. Такі пропозиції є, але зустрічаються нечасто. 

Заробляти можна на оренді не лише житлової, але й комерційної нерухомості. На жаль, цей ринок від війни постраждав не менше, ніж житловий фонд. Навіть у Києві вартість оренди офісних приміщень наразі приблизно на 30% нижча, а торговельна нерухомість здається в оренду вдвічі дешевше, ніж до вторгнення росії.

У випадку, якщо ви замислились над інвестуванням у комерційну нерухомість, придивіться до сервісів спільного придбання. Такі компанії пропонують купити частку в приміщеннях, де розташовані супермаркети, ресторани і т.ін. Власники квадратних метрів не мають взаємовідносин із орендарями і всіх проблем, повʼязаних із здачею приміщень у користування, натомість отримують виплати. І мають той самий пасивний прибуток, на який розраховували.

Цифри:
За оцінками, вартість квартир у новобудовах Києва у гривневому еквіваленті з лютого 2022-го зросла на 37%. В Одесі та Дніпрі квартири подорожчали на 43% та 49%, в Івано-Франківську на 75%, а у Львові — на 77%. 
За цей час курс долара виріс на 38%, тобто у валюті ціна столичних квартир не змінилась, а от в регіонах виросла суттєво. Разом із подорожчанням квартир в середньому на 7% зросла і вартість оренди. 

Основне, що треба взяти до уваги перед купівлею квартири для оренди:
Надійність забудовника із гарною репутацією на ринку, необхідними документами і дозволами.
Регіон, в якому підшукується нерухомість (але прорахувати ризики пошкодження майна зараз, на жаль, не вийде через непрогнозованість обстрілів).
Розвиненість і перспективність району, де планується купівля квартири для інвестицій.
Наявність інфраструктури (транспорт, лікарні, школи і дитсадки, магазини чи торгові центри, зони відпочинку). 
Площа квартири і клас будівництва, але тут все залежить від побажань і можливостей.

Прокомментируйте первым

Добавить комментарий к статье