В Україні розширили програму ‎«‎єВідновлення»: хто і як може отримати житловий сертифікат Назад

В Україні розширили програму ‎«‎єВідновлення»: хто і як може отримати житловий сертифікат

Розповідаємо про те, як отримати житловий сертифікат за зруйноване житло та які умови придбання нового житла за цим сертифікатом.

З травня минулого року в Україні почала працювати програма з відновлення пошкодженого житла внаслідок агресії рф «єВідновлення». Відтак, усі українці, у кого було пошкоджене житло отримали змогу одержати грошову допомогу на ремонт, зокрема заміну вікон, дверей, ремонт покрівлі тощо.  

На початку 2024 року в рамках програми  розпочався ще один етап роботи програми – українці, чий будинок був знищений внаслідок російської агресії,  можуть отримати компенсацію за втрачене житло – сертифікати на нове або кошти на відбудову пошкодженого приватного житла. 

Створена та реалізована програма «єВідновлення» спільно з Мінцифрою, USAID, UK Aid проєктом «‎Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах TARAS» та Світовим банком. 

DIM.RIA раніше публікували «В Україні розпочала роботу програма «єВідновлення»

1
Як отримати компенсацію від держави за зруйноване житло?

Для того, щоб отримати компенсацію за знищене житло внаслідок збройної агресії рф, необхідно подати інформаційне повідомлення через мобільний застосунок Дія у розділі «єВідновлення», ЦНАП чи нотаріуса. Після цього потрібно подати заяву на отримання компенсації в застосунку Дія. 

2
Хто може подати заяву на отримання компенсації за зруйноване житло? 

Подати заяву через Дію можуть громадяни України, чиє майно було знищене внаслідок бойових дій після 24 лютого 2024 року. 

Щоб подати заяву потрібно зареєструвати право власності на знищене житло в Державному реєстрі речових прав. Це можна зробити в ЦНАПі.

Якщо власників нерухомості декілька – сертифікати сформують відповідно до частки у володінні квартирою чи будинком. Для використання сертифіката всі власники мають відмовитись від права власності згідно з процедурою, а всі, хто проживав у квартирі чи будинку зможуть так само спільно придбати житло за сертифікати.

3
Як розраховують вартість нерухомості у сертифікатах? 

Для того, щоб визначити вартість зруйнованого житла, органи місцевого самоврядування користуються формулою, яку визначив Уряд України. За основу беруть усереднену ринкову вартість житла на території України, яка була до війни. Окрім опосередкованої вартості, на суму в сертифікаті також впливають низка коефіцієнтів: область та місто, рік будівництва житла тощо. Для приватних будинків цей коефіцієнт інший,  а під компенсацію не підпадають літні кухні, господарські споруди та гаражі.

4
Як обміняти сертифікат на житло?

Після висновків комісії щодо компенсації за зруйноване житло, власники отримують повідомлення в Дії про формування сертифіката, який можна буде використати протягом 5 років. У сертифікаті буде вказана сума, яку держава надала власнику для придбання нового житла. 

Придбати житло можна у різних містах України, окрім як на тимчасово окупованих територіях і тих, які знаходяться у небезпечних, близьких до фронту зонах, які визначені Наказом від 17 серпня 2023 року №224

На сайті DIM.RIA можна переглянути новобудови з програмою єВідновлення, дізнатись більше про забудовника та звернутись до відділу продажів за умовами придбання житла за житловий сертифікат. 

Якщо сума нового житла буде більшою, за ту, що вказана в сертифікаті – власники зможуть доплатити різницю, але якщо сума буде меншою – вона не залишиться на сертифікаті, а повернеться державі. Після стягнення репарацій від держави-агресора, цю різницю можна буде повернути власнику. 

Наступним кроком є вибір житла та обмін сертифіката. Після остаточного визначення із житлом, необхідно через Дію забронювати вказану в сертифікаті суму. Після бронювання, кошти на купівлю житла будуть доступні протягом місяця. За цей час необхідно припинити право власності на знищене майно та оформити в нотаріуса угоду купівлі-продажу.

Важливо звернути увагу на процес придбання житла. Цей процес можна розділити на декілька кроків:

  1. Вибір житла за бронювання коштів;
  2. Реєстрація нотаріусом угоди купівлі-продажу;
  3. Внесення нотаріусом інформації до реєстру пошкодженого та знищеного майна; 
  4. Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури бачить внесену інформацію до Реєстру;
  5. Протягом 5 робочих днів Міністерство здійснює оплату продавцеві. 

Саме через такий механізм придбання — при виборі житла на первинному та вторинному ринку нерухомості,  варто звертати увагу на доступність придбання за процедурою «єВідновлення». Варто зазначити, що житло, придбане за сертифікатом, не можна продавати протягом наступних 5 років. 

Прокомментируйте первым

Добавить комментарий к статье