Як змінилися плани українців щодо купівлі та оренди нерухомості, і скільки вони готові на неї витрачати: результати опитування DIM.RIA Назад

Як змінилися плани українців щодо купівлі та оренди нерухомості, і скільки вони готові на неї витрачати: результати опитування DIM.RIA

Близько 1000 респондентів взяли участь в опитуванні від маркетплейсу перевіреної нерухомості DIM.RIA. Це дозволило дізнатися, як налаштовані українці щодо нерухомості в Україні, та на який бюджет вони розраховують, плануючи купити або орендувати житло.

Українці поступово повертаються з-за кордону та інших регіонів до рідних міст: тепер вдома перебуває 76% опитаних. У 2022 їх було 65%, а у 2023 — 70%.

Майже третина опитаних користувачів маркетплейсу планує купити власне житло. Найчастіше їх мотивують бажання змінити орендоване житло на власне (36%) та прагнення змінити місце проживання (33%). Найбільший попит мають квартири на вторинці, після них найчастіше розглядають новобудови, а третє і четверте місце посідають приватні будинки на вторинному ринку та щойно зведені будинки. Смарт квартири у 2024 році обирають найрідше.

Порівняно з минулим роком середній бюджет, який українці готові виділити на купівлю власного житла, зріс майже на $5 тис. Найбільша кількість покупців розраховує вкластися у $30-50 тис. Однак протягом року суттєво побільшало людей, які готові витратити на купівлю житла від $50 до $80 тисяч.

Уподобання в оренді збігаються з планами на купівлю: лідирують квартири на вторинці, меншим попитом користуються новобудови та приватні будинки. 

На відміну від покупців, орендарі за рік переглянули свій бюджет на житло у меншу сторону. Середня сума, яку готові платити за оренду скоротилася на 700 грн порівняно із 2023 роком. Найбільше опитаних прагнуть знайти житло вартістю до 10 тис. грн на місяць. Однак 41% людей зазначили, що мають труднощі із тим, щоб знайти житло під свій бюджет. Наступним за поширеністю челенджем є пошук житла, в якому можна проживати з улюбленцями. 

Серед пріоритетів, за якими українці обирають житло як для купівлі, так і для оренди, на першому плані знаходяться доступна ціна, стан об’єкта, площа та зручність розташування. На наявність паркомісць більше зважають ті, хто планує купувати житло, а наявність укриття виявилась більш важливою для орендарів.

Менше половини опитаних зацікавлені у співпраці з рієлторами для проведення операцій з нерухомістю.

При цьому, з фахівцями більш охоче готові співпрацювати ті, хто знаходиться у пошуку житла для купівлі чи оренди, аніж власники, які планують здавати або продавати свої об’єкти.

Прокомментируйте первым

Добавить комментарий к статье