Інтерв'ю із Олександром Ліщинським для SafetyDetectives Назад

Інтерв'ю із Олександром Ліщинським для SafetyDetectives

SafetyDetectives поспілкувалися із Олександром Ліщинським, технічним директором і членом правління RIA.com. Обговорили виклики кібербезпеки, з якими стикаються популярні українські маркетплейси AUTO.RIA, DOM.RIA та RIA.com. Олександр також розповів про кроки, які вживає команда для запобігання кібершахрайству як на ринку нерухомості, так і на автомобільному.

SD: Розпочнімо із RIA.com. Чи можете ви розказати більше про компанію?

ОЛ: RIA.com — це українська IT-компанія, яка розвиває відомі маркетплейси AUTO.RIA, DOM.RIA та RIA.com. Наша місія – створювати перевірений інтернет. Наша візія — надійний ринок авто та нерухомості. RIA.com є частиною міжнародної компанії RIA.com Marketplaces OÜ.

Наші два найпопулярніші продукти: AUTO.RIA – маркетплейс для купівлі-продажу перевірених автомобілів. DOM.RIA – маркетплейс для купівлі та оренди перевіреного житла. Обидва продукти доступні через вебверсії та на пристроях на базі iOS та Android.

SD: Із якими викликами у кібербезпеці ви стикаєтесь в RIA.com?

ОЛ: Ми маємо чимало цікавих викликів по кібербезпеці. По-перше, у нас понад 10 мільйонів користувачів, ми маємо якісно захищати їхню особисту інформацію. Як і в більшості компаній, були випадками, коли недоброзичливці намагалися викрасти інформацію облікових записів користувачів. Але їм це не вдалось, адже ми маємо чудовий кіберзахист. Ще один виклик, з яким ми час від часу стикаємося – парсинг даних дата майнерами. Але і тут наша команда з кібербезпеки ефективно і швидко вирішує виклики.

SD: Чи почастішали спроби злому чи кібератак на ваш продукт з росії? Якщо так, то як їм запобігти?

ОЛ: На щастя, ми ніколи не співпрацювали з росією і наразі не помічаємо кібератак з росії на наші маркетплейси.

SD: Чому VPN є таким важливим інструментом онлайн-безпеки для компанії і окремих осіб?

ОЛ: З початку 2020 року через COVID-19 наші співробітники перейшли на віддалений формат роботи. Відтоді вся взаємодія із нашими локальними сервісами відбувається через VPN. Це дійсно зручно та безпечно.

Крім того, VPN є одним із інструментів для забезпечення анонімності та особистої безпеки для тих, хто цього потребує.

SD: Як ви забезпечуєте безпеку для людей, які купують товари в інших користувачів?

ОЛ: Як я вже говорив раніше, місія нашої компанії полягає в тому, аби будувати перевірений інтернет. Ми створюємо системи, у яких кожна пропозиція, розміщена на нашій платформі, має бути перевіреним продуктом.

Якщо хтось не хоче, щоб ми перевірили його продукт перед розміщенням на платформі, то йому буде відмовлено в публікації. Існує декілька етапів перевірки пропозицій, розміщених на наших маркетплейсах. Наприклад, на AUTO.RIA ми перевіряємо автомобіль за VIN-кодом, технічними параметрами на СТО та іншими факторами. На DOM.RIA інспектори служби особисто фотографують кожну кімнату, перевіряють види з вікон і роблять панорамні фото на 360 градусів. Додатково перевіряємо адресу, квадратуру та ціну квартир.

Завдяки ретельним перевіркам, ми будуємо безпечний ринок авто і нерухомості.

SD: Як ви модеруєте оголошення, які публікують користувачі, щоб переконатися на відсутрість шахрайства або підозрілих даних?

ОЛ: Ми використовуємо гібридний тип модерації. Більшість оголошень можна модерувати автоматично за допомогою AI. Якщо робот сумнівається, то оголошення відправляється на ручну модерацію, яка враховує багато факторів. Цей підхід дозволяє нам виявляти підозрілі оголошення ще на етапі модерації. Якщо хтось винаходить нові моделі скаму, ми негайно перенавчаємо нашу модель виявлення, щоб мати змогу швидко виловити їх.

SD: Ви б ще щось хотіли додати, аби бути на крок попереду кібератак?

ОЛ: Я б порадив завжди оновлювати програмне забезпечення, яке ви використовуєте. Також варто проводити регулярні тренінги для співробітників з питань кібербезпеки, оскільки в деяких випадках джерелом небезпеки є саме необізнаність. Також вважаю дуже корисними програми для моніторингу аномалій у мережі.

Оригінальну версію інтерв’ю можна почитати на SafetyDetectives.

Про автора

Шаулі Закс — технічний ентузіаст, який переглянув і порівняв сотні програм у різних нішах, включаючи кібербезпеку, інструменти офісу та продуктивності, а також програми батьківського контролю. Йому подобається досліджувати та бачити, які функції важливі для людей, які використовують ці інструменти.

Прокомментируйте первым

Добавить комментарий к статье