Бути гнучким до обставин і не боятися втратити дім через війну:  DIM.RIA та Rozmova дослідили, чому в Україні зростає популярність оренди житла Назад

Бути гнучким до обставин і не боятися втратити дім через війну: DIM.RIA та Rozmova дослідили, чому в Україні зростає популярність оренди житла

Український маркетплейс нерухомості DIM.RIA та платформа пошуку психотерапевта Rozmova провели дослідження, щоб визначити, як змінюються уподобання та цілі українців у виборі нерухомості. Дослідження перевірило гіпотезу про те, що молодь в Україні все частіше вибирає довгострокову оренду нерухомості, відкладаючи купівлю житла.

Аналітики DIM.RIA дослідили динаміку пропозиції оренди нерухомості в областях і найбільших містах України та ціни на оренду нерухомості в столиці. Додатково проаналізували, українці якого віку найчастіше шукають житло в оренду. Платформа Rozmova, у свою чергу, у березні 2024 року провела опитування серед своїх користувачів, щоб визначити, чим керуються українці при виборі нерухомості та якими емоціями цей вибір супроводжується.  

Як зростає попит на оренду в Україні?

Протягом 2021-2023 років кількість оголошень із орендою суттєво змінювалася. Найбільший сплеск пропозицій оренди припав на 2022 році, коли через початок повномасштабної російської агресії багато українців стали внутрішньо переміщеними особами.

У 2024 для пʼяти найбільших областей та міст України динаміка пропозиції оренди продовжує зростати. У Київській області (без урахування Києва) у 2024 році кількість пропозиції оренди збільшилася на 38% відносно початку 2023 року. У столиці цей показник складає 36%. В Одесі та Дніпрі кількість оренди збільшилася на 12%. У Львівській та Одеській областях – на 16%. 

Який середній вік орендаря нерухомості в Україні?

Аналітики DIM.RIA поділилися даними, що майже третина (27%) усіх шукачів житла в оренду – це люди 35-44 років. Кожен п’ятий орендар (20%) має 25-35 років. Ще 17% тих, хто хоче зняти житло – молодь 18-24 років. 

Тож основний попит на оренду формують українці молодого та середнього віку. Аналіз користувачів за віком по областях показує, що аудиторія віком 25-34 роки складає середню частку всіх шукачів оренди. У Києві шукачі віком від 35 до 44 років складають 28%, у Київській області – 27%. Цікаво, що у Львівській та Івано-Франківській областях нерухомість в оренду найчастіше шукають молоді люди віком 25-34 років.

Як відрізняються запити на оренду у столиці?

Аналізуючи середню вартість нерухомості у столиці, за основу дослідження брали оголошення до 30 000 грн. Найдешевший район у Києві – Деснянський. Оренда однокімнатної квартири там коштує 9 223 грн на місяць. У найдорожчому Печерському районі середня вартість “однушки” складає вже 25 357 грн.

Опитування аудиторії: оренда – можливість для мобільності та свободи? 

У межах спільної роботи Rozmova провели опитування своєї аудиторії. У ньому взяли участь близько 150 осіб, 36% з них – зі столиці. Результати дослідження показали, що 52% молоді переїжджали понад чотири рази за життя.

55% опитаних зазначили, що хотіли б купити власне житло із необхідністю робити ремонт. При цьому досить велика кількість (45%) тих, хто прагне жити жити в орендованій квартирі мрії вже зараз – менше заощаджуючи, але мешкаючи в кращих умовах. 

Такі тенденції у прагненнях українська молодь пояснює невизначеністю майбутнього, складністю планування, відчуттям нестабільності, та бажанням уникнути великих фінансових зобов'язань на кшталт виплати довгострокових кредитів.

“Оренда дозволяє не привʼязуватися  до конкретного міста та покинути його, або навіть країну, в разі підвищеної небезпеки. А людям, чиє житло було пошкоджене або зруйновано внаслідок військової агресії, властивий страх повторної втрати”, – говорить Олена Гукович, психологиня платформи Rozmova.

Опитування аудиторії ілюструє, що 36% поки що не планує купувати квартиру, а 25% планує купівлю не пізніше, ніж за 5 років. Загалом 51% опитаних поки не планують купувати квартиру. А що стосується купівлі житла, то 42% приділяють більше уваги факторам безпеки і надійності житла. 

Скільки років оренди потрібно для купівлі нерухомості?

Аналіз даних користувачів DIM.RIA та опитування Rozmova показує, що оренда нерухомості набуває популярності серед молоді. На це впливають як внутрішні страхи людей, повʼязані з фінансовими ризиками, так і економічні виклики через повномасштабну війну.

У межах дослідження порахували ціну однокімнатної квартири в обласних центрах України у роках оренди. За основу дослідження брали середню ціну на купівлю та оренду однокімнатної квартири. Таким чином нерухомість у Києві вартує 17 рокам оренди. У Чернівцях, Одесі та Сумах квартиру можна придбати за вартість 20 років оренди, а у Львові – 16 років. 

Прокомментируйте первым

Добавить комментарий к статье